20 Mart 2016 Pazar

TURNUSOL KAĞIDININ NUMARASI: 6551


TBMM, 10 Temmuz 2014 günü bir yasa kabul etti. Sayısı 6551, adı Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun idi.
Yasa önerisi AKP’nin idi. Ama TBMM komisyonlarında en canhıraş savunucusu HDP’liler oldu. Yasanın meclisteki patronu Beşir Atalay idi. CHP’nin yasaya destek vereceğini Akif Hamzaçebi ilan etmişti. Genel merkez desteği, o dönemde genel başkan yardımcısı olan Sezgin Tanrıkulu’nun temsiliyle gösterilmişti.
*
İçişleri Komisyonu’nda 6 CHP üyesiydik. Bunlardan 4’ü genel merkezin talimatını kabul ettiler. Yazıp imzaladıkları İçişleri Komisyonu raporundaki CHP şerhinde "... şüphe ve tereddütlerin TBMM Genel Kurulun’da giderilmesinin gerektiğini düşünüyoruz" dediler. Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve ben (İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler) genel merkezden ve gruptan ayrılarak “red” dedik.
TBMM Genel Kurulu’nda yasa 237 kabul oyu aldı; red oyları 37’de kaldı. CHP milletvekillerine genel merkezden gelen talimat oylamaya girmememizdi; yalnızca grup başkanvekili oy kullanacaktı. Ne var ki CHP milletvekillerinden 11’i oylamaya girdi ve “kabul” oyu verdi. Yasaya 3 kişi “red” oyu kullandık; Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Antalya Milletvekili Gürkut Acar, İzmir Milletvekili olarak bu satırların yazarı.
CHP yönetimindeki kliğin sisli-puslu kalmasına çalıştığı tavrı, kısmen işe yaradı. Nereden belli? CHP tabanının“110 imza yeterli, Anayasa Mahkemesi’ne gitsenize… demesinden…
MHP bu girişimde bulunabilirdi. Kendi sayısı yetmiyordu ama, imzaların 110’a tamamlanması için gayret edebilirdi. İlginçtir, kıpırdamadı. Hatta Süheyl Batum bir Anayasa Mahkemesi başvurusu hazırlayıp imzaya açtı, bu da uyarıcı olmadı.
*
Şimdi, iki yıl olmadan ortaya çıktı ki, bu yasa İmralı’da Abdullah Öcalan’ın “vatana ihanet suçu işliyoruz, bunun korumasını almak lazım” hikmeti üzerine hazırlanmış ve önce Öcalan’ın onayına sunulmuştu.
Şimdi açıkça görüldü ki, ‘akil adamlar’ın ortaya saçıldığı ‘çözüm süreci’ zamanında, PKK yalnızca ‘müzakere’ değil, aynı zamanda kentlerimizle kasabalarımıza silah ve bomba yığınağı yapmıştı. Bütün bunları yapanlar ve yapılmasına göz yumanlar, 6551 sayılı yasa ile kendilerini ‘yasal koruma altına alan yasa’yla içlerini rahatlatmışlardı.
*
Bu yasanın başka hedefleri de vardı:
Çözüm süreci adı verilen ve şimdi sonuçlarını Ankara’nın göbeğinde patlatılan canlı bombalarda yaşadığımız teröre taviz ve teslimiyet sürecine bir bütün olarak TBMM’ni ortak etmek
CHP yönetimine yerleşmiş olan kliğin “çözümün adresi TBMM’dir” diye özetlediği sözde çözüm yolu, zihinleri bu göreve bağlama işlevi görmüştü.
Çünkü ‘müzakerecilik’ bir kez TBMM çatısı altına sokulursa, PKK ile destekçi ve ortaklarının istediği düzenlemeler bir odadan diğerine taşınıverecek, müzakere protokollerinin “yeni anayasa hükümleri” haline getirilmesi çok kolay olacaktı.
*
Bu sürecin ulus ve toprak bütünlüğümüzü hedef aldığı bu denli açıkken, süreci TBMM çatısı altına sokan ve sahiplerine koruma getiren yasaya destek vermiş sorumluların, 18 Mart 2016 günü “Çanakkale Geçilmez” mesajları atmaları pek can yakıcıdır.
Hem dünkü hem bugünkü şehitlere büyük saygısızlıktır.
6551… Adeta turnusol kağıdıdır.

NOT: İlgilenmek isteyenler için, 6551 sayılı yasaya ait İçişleri Komisyonu Raporu ve muhalefet şerhleri şu adrestedir: https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem24/yil01/ss629.pdf

(BAG, Yeni Adana Gazetesi, 21 Mart 2016) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder